Bål har vorte brukt minst 500 000 år av våre forfedre og elde har vore kjend og i bruk lenge før menneske begynte å bruke jorda. Elden hadde som bruksområde å gi varme, lys og tryggleik for lenge sidan. Når me i dag er samla rundt bålet, ber vi vidare ein urgammal kulturarv. Det å meistre bål har alltid vore ein viktig eigenskap og like viktig er det å vite kvar bålplassane kan leggjast, og korlis vi skal sløkkje bålet.
Det er mange måtar å lage eit bål på. Kva ved vi kan bruke, årstida og kva bruken av bålet skal vere, avgjer båltypen. God kveike ein kan bruke til å få fyr på bålet kan vere bjørkenever eller oppflisa tyri. Når ein har fått fyr på kveika, bruker ein den tynnaste og tørraste veden først, slik at ein får meir varme på bålet og kan legga større kubba oppå seinare. Når du har fått masse glød treng ikkje veden ein legg oppå der igjen, vere heilt tørr.
Vinterbålet byggjer ein opp med å setje tjukke rå stokkar i grunnen, med tynn og tørr ved oppå der igjen. dei øverste laga består av nøreved, spon flisa, tørt granris og til slutt bjørkenever.
Eit anna type bål er pyramide bål;
- Då fliser du opp eit tørt vedstykke så tynt som mogleg og tenner det frå vindsida. (Legg never inn i mellom flisene om du har det)
- Når du har fått dei første flammane legg du opp veden i pyramideform, først finkløyvd og så grovare etter kvart som varmen blir sterkare.
Kjelder:
- Friluftsliv boka
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar